17. Orkiektomi for begyndere

Orkiektomi er operationen, som forhåbentlig kurerer dig for testikelkræft. Man bliver skåret op i lysken og får fjernet det syge løg og en del af sædlederen, og hvis sygdommen ikke har spredt sig, slipper du for stråler og endnu værre kemo.

Snittet er cirka 10 centimeter langt og her et års tid efter min orkiektomi, er jeg stadig semi-følelsesløs fra operations-arret og ned til min manglende testikel. Nogen gange stikker det helt vildt i nogle få sekunder i arret for derefter at forsvinde igen – altså stikker som i lang brødkniv. Operationen i sig selv tog fire timer, eller det var i hvert fald så længe, jeg var i narkose.

Det første, kirurgerne gør, er at fjerne den syge testikel og lave et såkaldt frys – en lille hurtig prøve af tumoren, som sendes over til patologerne, som så undersøger fryset og afgør, om det er kræft eller noget helt andet. I mit tilfælde viste fryset, at der var tale om testikelkræft. Ikke hvilken type eller andre tekniske sygdomsdetaljer, bare testikelkræft. Og da det netop var kræft, tog de så en biopsi, en prøve fra mit andet og raske løg. Har du testikelkræft i det ene løg, er der en forhøjet risiko for, at der også sidder noget i det andet.

Ved biopsien skærer de et lille hul i løgposen og borer et stykke testikel ud. Du er naturligvis i fuld narkose, så det er først bagefter, at det gør ondt. Meget ekstra-mega-ondt. Det eneste, der hjælper, er at ligge helt stille. I tre uger.

ADVARSEL!
Lad være med at lave en billedsøgning på orkiektomi.

Klik dig tilbage til testikelkræft-bloggens forsideNæste side